10.1.2010

Salainen nurkkaus

Talomme eteläpäädyn ja 160cm aidan väliin jää kapea alue. Aitaan ei tehty porttia sille sivulle, joten kyseessä on umpikuja, eikä siellä tule sikäli liikuttua. Olohuoneestamme on kuitenkin suuret ikkunat tähän suuntaan. Tontti on alunperin ollut tuplakokoinen, eli ikkunat on suunniteltu antamaan pihalle ja metsään päin. Nyt vieressä on naapuritalo. Kesällä 2008 näytti tältä:


Paikalla kasvoi paljon vuohenputkea, joten aloitin urakan myrkyttämällä kaikki rehut. Kärräsin paikalle paljon sepeliä, multaa ja kiviä. Ensimmäinen erä istutuksista ehti maahan syksyllä 2008, ja loput 2009. Salaisen nurkkauksen päätarkoitus on näyttää mielenkiintoiselta sisältä olohuoneesta katsottuna. Aita varjostaa osan alueesta, joten mukana on pääasiassa varjon ja puolivarjon kasveja. Timanttituijia on viisi, ne pysyvät kapeita, mutta tuovat istutukseen tulevaisuudessa korkeutta ja ympärivuotista vihreyttä. Ikivihreitä ovat myös pallotuijat, alppiruusut ja mahonia. Tällä hetkellä tosin kaikki ovat kokonaan lumen peitossa, timanttituijien kärkiä lukuunottamatta :) Talveksi laitan etualalle kaksi pajukartiota valoilla koristeltuna luomaan tunnelmaa.

Salainen nurkkaus on erotettu muusta puutarhasta matalalla pajusermillä. Tarkoitus on pitää karvaiset kaverit poissa sieltä, jotta havut säästyisivät ruskistavilta suihkauksilta. Tässä näkymä talon päätyyn, salainen nurkkaus jää pajusermin taakse. Kuvasta oikealla on terassi ja vasemmalla kärhöt kumppaneineen

Heti pajusermin takana on tummalehtinen purppuraheisiangervo 'Diabolo', keltakirjokanukka, kuunlilja ja edessä tuoksukurjenpolvea.

Keltakirjokanukan naapureina tuija, katsura, keltalehtinen japaninangervo, ja tuivio.

Mahonian lehdistö on kaunis. Toivottavasti selviää tästäkin talvesta.

Mahonian kavereina tuijaa, tuiviota ja japaninangervoa.

Alppiruusu 'Hellevi' järjesti kunnon shown kesäkuussa. Seurana tuijaa, imikkää, ja japaninsara. Nuokkusara ei selvinnyt ensimmäisesta talvesta. Varjoyrtti maata peittämässä.

Hauska höyhenpensas, sen ympärillä tiarella 'Starbust', tuoksumataraa ja keltalehtistä suikeroalpia. Oikealla kurkistaa alppiruusu 'Pekka'.


Umpikujan pää oli hunningilla vielä viime kesän, kunnes syksyllä laitoin sen remonttiin. Yritin luntata muistikirjasta mitä kaikkea sinne istutin, mutta näemmä jäi kirjaamatta ylös syksyn kiireissä. Jotenkin näin:

 • Keltalehtinen heisiangervo
 • Sulkavaleangervo, suklainen lajike...
 • Viiruhelpi
 • Akijeija, olisikohan ollut odotusarvoltaan valkoinen
 • Rotkolemmikki, kirjavalehtinen ja tavallinen
 • Tuoksukurjenpolvi
 • Muutama erilainen tellima

Mustaa muovia näkyy vielä taustalla aidan alla pitämässä vuohenputkia kurissa, jos yrittävät sieltä ylös.

Talon seinän vieressä on aika leveästi sepeliä, jotta siitä mahtuu kulkemaan kottikärryjen kanssa. Keskellä aluetta juuri ikkunoiden edessä on tila ruukulle tai pajukartiolle. Viime kesänä siinä oli daalia 'Fascination', joka tässä tosin on kärsinyt kuivuudesta. Ensi kesänä jotain harvemmin kastelua vaativaa.

2 kommenttia:

 1. Hyvin onnistunut muodonmuutos. Tulee ihan kesää ikävä kun katselee välillä vihreitä värejä:)

  VastaaPoista
 2. Aivan mielettömän ihana salainen puutarha sinulla!!! Aivan noita kuvia katsellessa tuli kesää ja puutarhahommia ikävä! :) Ihanaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista