15.1.2009

Kivipuron solinaa ja kolinaa

Viime keväänä heti säiden salliessa jatkoin projektia, joka oli saatettu alulle ennen Englantiin muuttoamme. Kesällä 2006 rakensimme uudet puuterassit, iso olohuoneen eteen ja pienempi kodinhoitohuoneen ulko-oven eteen. Kumpikin ovat siis takapihan puolella ja samalla sivulla taloa. Terassien väliin rakensimme "sillan". Näin talon seinän ja sillan väliin jäi noin 2m x 8m alue, johon suunnittelin istutukset. Paikka on aika paahteinen ja sokkeliremontin jäljiltä halusin siihen kasveja, jotka pärjäisivät mieluiten kokonaan ilman kastelua. Katajia, kääpiövuorimäntyjä, pari kvitteniä, keltalehtistä japaninangervoa, nukkapähkämöä, mirrinminttua, komeamaksaruohoa...

Kesken toteutuksen päätin myös laittaa pienen yrttipenkin lähimmäs isoa terassia. Olin pari vuotta aiemmin tehnyt turveharkoista yrttipenkin, mutta se oli joutunut purkulistalle huonon sijainnin ja ikävän ulkonäön vuoksi. Opin kantapään kautta, etteivät turveharkot sovi aurinkoiselle paikalle, ne kuivuvat ja kutistuvat, multa valuu väleistä ja reunus on epäsiisti. Uusi yrttipenkki osoittautui loistavaksi ratkaisuksi! Voin hipsutella sukkasillaan keittiöstä hakemaan tuoreita makuja, vielä marraskuussa napsin sinnikästä sitruunamelissaa kalaa maustamaan.

Istutin uudet asukkaat suodatinkankaan läpi ja katteena käytin punaista puuhaketta. Väri oli loppujen lopuksi liiankin punainen, ehkä käytän seuraavaksi ruskeampaa sävyä, kun katetta täytyy kuitenkin aika ajoin lisätä. Muuten olen ollut oikein tyytyväinen hommaan. Keskelle aluetta syntyi kivipuro, joka on solissut ja kolissut paljon aktiivisemmin kuin etukäteen arvasin! Skyrocket-katajien talvikestävyys selviää ajan kanssa, mutta se on varmaa, että nelijalkaiset lannoittajat muotoilevat niistä hieman erikoiset. Yksi "rungollinen" tuija meillä jo onkin keskellä pihaa, koiranomistajat varmasti tuntevat tämän lemmikkien innokkuuden vaikuttaa havukasvien malliin.

Huhtikuussa 2008:Toukokuussa 2008:Kesäkuussa ylätti raekuuro:Syyskuussa oli jo rehevämpää. Yrttipenkkiin istutin vain sellaisia lajeja, joita käytän paljon: timjamia, ruohosipulia, salviaa, oreganoa, sitruunamelissaa. Laventelia on mukava tuoksutella muuten vain. Tavoitteenani ei ole säilöä yrttejä, vaan käyttää niitä tuoreina. Ihana kesäruoka: tuoreita tomaatteja pilkottuna pieniksi paloiksi, oliiviöljyä, tuoreita yrttejä silputtuna, vähän suolaa ja pippuria, sekoitus ja tarjoillaan pastan kera. Helppoa ja herkullista!Oma viehätyksensä on marraskuisessakin näkymässä:Miksi kivipuro oli kesällä niin kovin aktiivinen?Puron kauniita pyöreitä kiviä löytyi kesän aikana monista yllättävistä paikoista, kuten pikkuneidin vaipasta :)

1 kommentti:

  1. Ihanan selkeää! Yrttipenkki on hyvä idea ja kivet on varmasti lasten mieleen. Sulla on kyllä niin hyvät puitteet ja kivoja mietteitä unelmista ja tarpeista puutarhan suhteen (viitaten seuraavaan postaukseen).

    Pikkupiha joutuu tyhjennyksen alle kun vähän liikaa kertynyt sitä sun tätä, niin pitää selkeyttää ja vähentää kasveja. Olisipa mullakin tyhjä paperi nenän edessä niin tekisin monet asiat toisin!

    VastaaPoista