2.3.2013

Etupihan muutos

Viime kesän ja syksyn aikana laitettiin koko etupiha kerralla kuntoon ammattilaisten avulla. Täältä näkee millainen pöheikkö etupiha oli ennen (hui kauhistus). Istutukset tein loppukesästä ja syksyn aikana. Kukkasipuleita upposi maahan iso kasa marraskuussa. Jännityksellä odotan miltä istutukset näyttävät nyt ekana vuonna, kun kaikki lähtee kasvuun.


Tämä alue näkyy keittiön ikkunasta. Siihen tuli paljon narsisseja ja tulppaaneja. Kaksi isoa tuijaa sai seurakseen puolivarjossa ja varjossa viihtyviä kasveja, nurkka jää naapurin autokatoksen ja uuden varaston varjostamaksi. Muutama alppiruusu ja atsalea, uusia tuijia, pari kärhöä kasvamaan tuijia pitkin, tuiviota. Vasemmalla kuvassa näkyy luumupuu, joka sai ympärilleen perennoja, narsisseja ja tulppaaneita. Askelkivet ovat graniittia, pääsivät heti lasten suosikkireitiksi.


Samaa aluetta lähempänä taloa, luumupuu pilkistää oikealla. Aidan muodostamassa nurkassa on pari tuijaa, purppuraheisiangervo ja keltakirjokanukka. Pääosa istutuksista on perennoja: kurjenpolvia, pioneja, punahattuja ja sininataa. Tavoite oli, ettei talvella tarvitse mitään varoa, lunta voi kasata huoletta ja lapset leikkiä alueella.Vielä on tilaa lisäasukeille, eli jotain lisään nyt keväällä. Mielessä oli tiivis istutusalue, jossa pääväreinä hopeanharmaa-valkoinen-vaaleanpunainen-violetti.


Vasemmalla näkyy toinen isoista tuijista ja uusi pyörävarasto. Askelkiviä pitkin pääsee etuovelta varastolle. Oikealla roskakatos. Myös valaistus laitettiin kerralla kuntoon, ei tarvitse enää pimeässä kompastella. Pienelle istutusalueelle vierasautopaikan ja varastolle johtavan luiskan väliin tuli pylväspihlaja, korallikeijunkukkaa ja komeamaksaruohoa. Luiskan takana syyshortensiaa.


Talon seinustalle tehtiin luiska vaihtoehtoiseksi reitiksi etuovelle, kätevää rattaiden kanssa.


Portaat tulivat samalle paikalle kuin aiemmin, mutta niitä levennettiin hiukan. Sivuissa ja reunoissa on graniittia, askelmissa samaa betonikiveä kuin muuallakin.


Kulku etuovelle on nyt hieno! Nämä istutukset ovat vanhoja ja halusin niiden säilyvän. Reunoissa on vielä viimeisteltävää. Vasemmalla iso tuija, unkarinsyreeniä ja norjanangervoa. Oikealla vuorimäntyä ja matalia havuja.


Aiemmin täysin hukka-alueena ollut pöheikkö tuli hyötykäyttöön, kun pusikot raivattiin pois ja tilalle tuli varasto ja roskakatos. Varaston oikealla puolella näkyy pieni mänty, joka siirrettiin siihen varaston tieltä.


Etupihalle tuli pieni terassi. Entisen autotallin paikalle rakennetusta huoneesta voi tulla siihen nauttimaan iltapäivän  ja illan auringosta. Autopaikkoja on kolme, mustan auton viereen mahtuu toinen auto ja taustalla pilkottaa vieraspaikka.


Olemme hurjan tyytyväisiä lopputulokseen. Toimiva ja kaunis. Betonikivien valinta oli vaikea prosessi. Tyyli, koko, väri, ladonta... Etupihan korkeuserot aiheuttivat pähkäilyä toteutusvaiheessa, mutta hienosti ja ammattitaidolla tekijät ratkaisivat pulmat.

1 kommentti:

  1. Vau mikä muutos, tuosta kulkee nyt varmasti mielellään ja silmät auki;)

    VastaaPoista