20.2.2010

Valmisteluita pakkassäässä

Helmikuun valo sen tekee, herättää ajatukset lämmöstä ja vihreästä, kylvöistä ja kasvusta. Posti toi muutaman uuden puutarhakirjan, suunnitteluaiheisia. Tarpeeksihan niitä jo on, ja Amazoniin pitäisi hankkia porttikielto. Lisäksi paketissa oli muutama sisustuskirja, country ja cottage-henkisiä. Katsotaan saisinko niistä myöhemmin aikaan jotain kommenttia.

Telkussa FST:llä on pyörinyt tanskalainen Kasvihuoneunelmia. Ah ja voih, paljon kaikkea ihanaa ja upeaa, yltäkylläisesti! Sarja tuli hyvään aikaan, sillä olen saanut motivaatiota tehdä kasvihuoneen lupahakemuksen miltei valmiiksi. 13 neliötä kasveille ja oleskeluun. Lattia on tarkoitus kivetä kokonaan, ja kasvattaa kaikki ruukuissa ja laatikoissa. Näin kasvihuonetta voi käyttää joustavasti sen mukaan, miten paljon minäkin vuonna on viljelyintoa. Jos joskus ei ehdi tai jaksa, voi sinne laittaa vaikka keskelle päiväunisängyn, torkkua ja katsella taivasta. Lopullisen paikan valinta ja mittaamiset ovat olleet aika haastavia takapihalla, lunta on reisiin saakka. Ja ensi yönä tulee lisää!

Kellarissa tulppaanit puskevat esiin, pian täytyy kantaa ruukut sisälle. Muutama taimikin on siellä kituutellut pimeässä hengissä, pian pääsevät valoon. Daalian juurakoita en ole tarkemmin katsonut, voi olla että pääsivät kuivahtamaan jo syksyllä. Onneksi uusia saa, jos talvettaminen ei onnistunut.

Yhden siementilauksen tein Korpikankaalta. Muutama perenna, tomaatteja ja salaatteja. Tomaatit on tarkoitus kasvattaa terassilla, en uskalla laskea sen varaan, että kasvihuone olisi jo pystyssä kesällä. Tällä kertaa valitsin lajikkeita Sungold F1 ja Tumbling Tom Red. Lisäksi Tornadon siemeniä on tallessa, se teki hyvin satoa ulkona viime kesänä.

Näiden siemeniä tilasin (Achillea 'Summer Berries'). Ihastuin kesällä Marketan puistossa, ja puutarhastani löytyy kuivahkoja paikkoja, joihin voisi sopia hyvin.

5 kommenttia:

 1. Samaista Kasvihuoneunelmia-sarjaa minäkin olen seurannut silmä tarkkana ja muutaman pätkän olen esitellyt miehellekin vakuuttaakseni hänet, miten miehet oikeasti rakentavat naisilleen kasvihuoneita! Millaista kasvihuonetta sinä suunnittelet; kerro lisää?! Itse haaveilen myös vähintään 10 neliöisestä, jossa on myös pelkästään kivilattia.

  VastaaPoista
 2. Minäkin haaveilein kasvihuoneesta..., jossa voisi vähän viljellä ja istuskella kahvilla keväisin... Mutta kun työni vie juuri keväällä ja kesällä niin paljon aikaa, niin taitaa jäädä vain haaveeksi : /
  Otin perjantaina pelakuun kellarista sisälle valoon vihertymään. Ja sipulikukkaruukkujakin olen ottanut jo osan sisälle, osa vielä odottaa kellarissa.

  VastaaPoista
 3. Hei! Ensivierailulla. Mukavalta näyttää pihasi ja blogisi :)

  VastaaPoista
 4. Minäkin ohjelmaa seurasin ja tallensin digiboxille myös, että saan katsella uudestaankin;)
  Mun kasvihuoneeni on tosi pieni, mutta kivilattia (siis betonilaattoja) siinä on ja tykkään. Kasvien lisäksi ainakin tuoli on mahduttava:)

  VastaaPoista
 5. Kasvihuoneunelmia oli mainio ohjelma, harmi kun missasin pari ensimmäistä jaksoa. Kasvihuonekuume nousi korkeuksiin ohjelman ihanuuksia seuratessa.

  VastaaPoista