1.3.2009

Mitä ehtii yhdessä kesässä?

Pää pursuaa suunnitelmia tulevalle kesälle, mutta mihin aika ja jaksaminen oikeasti riittää? Tavoitteena ei ole saada "valmista" puutarhaa, vaan edetä pieni paikka kerrallaan. Viime kesän juttuja:

Terassien välinen istutusalue (postaus tammikuussa).

Portin viereen puumaisten siperianhernepensaiden juureen perennapenkki (tätä on tarkoitus vielä jatkaa): päivänliljoja, kurjenpolvia, kurjenmiekkoja, idänunikoita jne. Tulppaanin sipuleita kätkin tänne paljon, hempeitä sävyjä.
Portin toisen puolen pieni istutusalue: pylväskataja, angervoja ja keijunkukkia. Katettu sepelillä.


Alue syyskuussa ilman heucheroita, jotka olivat isoissa ruukuissa joulukuulle saakka (laiskuutta). Enpä ole ennen tehnyt istutushomia joulukuussa, toivottavasti selviävät talvesta.

Talon päädyn istutukset. Tämä on talon seinän ja aidan rajaama alue, reilu pari metriä leveä. Talomme tontti oli alunperin tuplakokoinen, ja olohuoneestamme on suuret ikkunat suoraan kohti korkeaa valkoista lauta-aitaa, jonka takana on naapuritalo. Tavoitteenani on luoda tästä kapeasta tilasta alue, joka on ensisijaisesti kaunis katsella sisältä ympäri vuoden. Paljon ikivihreää, korkeuseroja, talvella valoja. Tein suuren osan istutuksista myöhään syksyllä, mutta homma jatkuu vielä tänä vuonna. Kasvillisuutta: kartio- ja pallotuija, rhodo, tuivio, angervo, mahonia, sara, keltakirjokanukka, katsura (kokeilu...). Aluskasvillisuutena varjoyrttiä, pikkutalviota ym. Tulossa vielä mahdollisesti: purppuraheisiangervo "Diabolo".


Tältä pääty näytti ennen aloitusta, kasvoi vaikka mitä villiä...

Etupihalla on rikkaruohojen valtaama rinnealue, jota sain hiukan kunnostettua eteenpäin. Yläosassa on vuorimäntyjä (aikaisemman omistajan istuttamia), joita typistän vuosittain. Näiden alusta kasvoi juolavehnää ja muita kavereita. Katoin alustan suodatinkankaalla ja sepeliä päälle. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Mäntyjen käkkäräiset varret tulevat hienosti esiin sepelipintaa vasten, etenkin kun niitä katsotaan alaviistosta. Rinnepenkin alaosaan tuli reunus isoista kivistä, jotka purettiin aiemmin takapihalta. Vuorimäntyjen alle tuli auringosta nauttivia perennoja: mirrinminttua, verikurjenpolvea, salviaa, tähkätädykettä, ohotanmarunaa ja muutama kokeilu. Lähtivät hyvin kasvuun jo viime kesän aikana, joten paikka näyttää olevan niille mieluinen. Rinnealueen kunnostus jatkuu tänä vuonna. Viime vuonna myrkytin voikukkaa ja vuohenputkea pariinkin otteeseen.


Kuvassa uusin alue oikealla vuorimäntyjen alla

Näiden lisäksi aloitin vielä suurehkon istutusalueen takapihalle. Tästä on tarkoitus tulla puolivarjoinen alue, jossa on sekä pensaita että perennoja. Syksyllä istutin tänne paljon siemenestä kasvatettuja taimia, jännä nähdä miten ne sieltä ponnistavat tänä vuonna. Lisäksi narsisseja ja tulppaaneita.


Tarkoitus olisi tehdä alueesta 3-4 kertaa tämän kokoinen

Jälkeenpäin ajatellen: aika paljon tuli tehtyä viime vuonna, mutta pieniä alueitahan ne ovat pihan kokoon nähden. Viimeistelemistä ja loppuunsaattamista riittää. Teen ja aion tehdä hommia nauttien, en pakosta.

1 kommentti:

  1. Kyllä sitä paljon ehtii yhdessä kesässä! Puutarhassa tekeminen on yhtä nautittavaa kuin valmiin ihasteleminenkin. Vaikka eihän puutarha ole koskaan valmis..

    VastaaPoista