28.3.2009

Messuilla ja muutakin



Olin torstaina Kevätpuutarha-messuilla. Flunssanpoikanen verotti hiukan voimia, mutta sinnikkäästi kävin läpi kiinnostavimmat pisteet. Löysin mieluiset korituolit ja pienen pöydän etupihalle, helppohoitoista mustaa polyrottinkia. Yleensä suosin puuta ja luonnonmateriaaleja, mutta nämä olivat kooltaan ja malliltaan juuri passelit. Kalusteet haettiin tänään kotiin, ja siellä ne nyt ovat ulkona lumipyryssä.

Hankin messuilta ensimmäiset pionini: Bowl of Beauty, Sarah B, ja Immaculee. Tarjolla oli vaikka mitä ihanuuksia, vaikea oli valita. Nämä on tarkoitus laittaa samaan ryhmään, lisäksi vaikka kurjenpolvia, mirrinminttua, ja tummia kurjenmiekkoja (näitäkin ostin messuilta). Ostin myös sinisarjan juurakoita, ajattelin kokeilla terassilla ja talvetusta kellarissa. Katselin kovasti kasvihuoneita ja ostin yhden kirjan aiheesta.



Olen pyöritellyt puutarhasuunnitelmaa, nyt on jonkinlainen hahmotelma olemassa päälinjoista. Jatkan suunnitelman luonnostelua ja ideointia, vähitellen tarkentaen. Pihan takaosaan on tulossa salainen oleskelupaikka, joka olisi piilossa terassilta katsottaessa. Kasvivalinnat takaosaan ovat hankalia koivujen takia. Lisäksi toisella sivulla on kallio melko lähellä maanpintaa, joten sinne täytyy löytää kuivassa pärjääviä asukkeja.

Kevätkylvöt jatkuivat tänään:
- Rairuohoa :)
- Bellis perennis (sekoitus eri värejä)
- Papaver orientale 'Oriental Royal Wedding' - kuvassa ihana!
- Heuchera 'Emperors New Clothes'
- Mirrinminttu
- Delphinium 'Galahad'

Tomaateista 'Tornado' on itänyt hyvin, mutta 'Minibel' ei lainkaan. Ja jälkimmäistä laitoin tietenkin itämään enemmän.

22.3.2009

Mittauksia



Olen tehnyt puutarhasta pohjapiirrosta ensi viikolla alkavaa suunnittelukurssia varten. Joku käy siirtelemässä puita öisin metrin sinne toisen tänne, kun en saa mittauksia täsmäämään. Nyt viimein Joku on luovuttanut, ja sain aikaan tyydyttävän pohjan suunnittelua varten.

Toinen erä kevätkylvöjä tehty:
- Papaver orientale 'Coral Reef'
- Geranium pratense 'Striatum'
- Sanguisorba officinalis (Rohtoluppio)
- Geranium shikokianum
- Salvia nemorosa superba 'Blue Queen'
- Aster alpinus
- Verbascum 'Flush of white'
- Primula denticulata
- Tädyke (Englannin kodin pihalta, tähkätädyke?, korkea sinilila)
- Geranium phaeum 'Lily Lovell'
- Geranium ibericum

Muutamia kokeiluja tässäkin, en tiedä kaikkien talvehtimisesta, enkä sen puoleen itämisestäkään. Mutta sehän on osa jännitystä.

15.3.2009

Harmautta pakoon

Muuten ihana sunnuntai, mutta niin harmaata ja ankeaa ulkona. Sain tilaisuuden lähteä pikavirkistysreissulle Plantageniin, ihan yksin. Ei ketään hengittämässä niskaan, kiskomassa kädestä, jalasta, mistä vaan kiinni saa, juoksemassa karkuun, tekemässä sitä tätä ja tuota (luvatonta). Viime kesän onnistuneen daaliadebyytin jälkeen valikoin tulevan kesän iloksi pari vaaleanpunaista kaunotarta sekä viileän valkoisen version. Muutama mielenkiintoinen siemenpussi löytyi myös. Kevättunnelmaa tuomaan helmihyasintteja ja pikkunarsisseja, jotka kaikki löysivät jo paikkansa keittiöstä tai olohuoneesta.

Katselin ulkokalusteita. Haluaisin etupihalle oven viereen pari tuolia ja pienen pöydän, aurinkoisiin iltapäivä- ja iltahetkiin. Vielä ei löytynyt mieluista.

Ensimmäinen erä siemenkylvöjä tehtiin yhteistyössä lasten kanssa viikko sitten:
- Sulkaneilikka
- Idänunikko 'Fruit Punch'
- Helenium autumnale 'Helena Red Shades' ja 'Autumn Leaves'
- Kultatesma
- Elefanttiheinä
- Nepera parnasica (talvenkestävyys? kokeilu...)
- Nepeta subsessilis 'Pink Dreams' (talvenkestävyys? kokeilu...)
- Echinops ritro
- Scabious caucasica
- Muutamaa erilaista tomaattia ruukkukasvatukseen terassille
- Lasten iloksi sitruunan ja greipin siemeniä. Odottavat kovasti satoa :)

Huomenna voisi jatkaa toisella erällä.

Elämäni ensimmäiset daaliat


Fascination oli nimensä veroinen. Kuva haalistaa kukan kirkasta väriä, upeat tummat lehdet. Tämä talvehtii kellarissa ja toivottavasti ilahduttaa jälleen tänä vuonna.


Marble ball ei ehtinyt kukkia yhtä hyvin, ja jäi puolivahingossa talveksi maahan.

11.3.2009

Varjon asukit - kesäkuu

Kevään rauhallinen ja rajoitettu vihreys kukkivine piristyspilkkuineen muuttuu kesäkuussa vihreäksi viidakoksi, kun niin pienet kuin isotkin asukit pääsevät vauhtiin. Viime kesänä sain nauttia ensimmäisen kerran kunnolla rhodojen kukinnasta. Loisteliasta!



Pohjolan tytär, kesän vaaleanpunainen unelma!


Mikkeli oli säästeliäin kukkija viime vuonna, mutta aukaisi sentään muutaman kaunottaren ihasteltavaksi.


Haagan pirteää pinkkiä.


Rhodojen kavereina pallotuijia ja varjohiippaa. Varjohiippa on yllättänyt kasvuinnollaan, ja yrittää parhaansa mukaan peittää pallotuijat.


Tämä kuunlilja on erityisen kaunis aloittaessaan kasvuaan.


Tummakurjenpolvi, erilaista kauneutta ja vauhdikasta kasvua. Leikkasin loppukesästä aika reippaalla kädellä, jotta naapurit jaloangervot saivat oman esiintymisvuoronsa.


Rönsytiarella ja taponlehti pitävät majaa pilvikirsikan juurella.


Toisella puolella tiarellan kaverina tuivio.


Lumipallo keskellä kesää! Lumipalloheisi oli aika reppana viime kesänä kirvojen vuoksi. Eikä ollut ainoa, pilvikirsikkakin sai reilun osansa. Jopa perennoissa oli runsaasti kirvoja, mitä en ole aiempina vuosina huomannut.

Kuinkas sitten kävikään?


Kesäkuun lopun raekuuron jälkeen juuri upean kukoistuksen saavuttaneet kuunliljat näyttivät loppukesän tältä.

6.3.2009

Varjon asukit - kevät

Takapihaamme rajaa valkoiseksi maalattu lauta-aika, korkeutta noin 160cm. Tontin eteläreunalle, eli aidan pohjoispuolelle tein varjopenkin. Tämä oli ensimmäinen suurempi kokonaisuus, jonka itse suunnittelin ja toteutin. Ekat asukit istutin syksyllä 2005 ja loput keväällä 2006. Alue on noin metrin levyinen, pituutta hiha-arviona 12 metriä. Tein kohopenkin savimaan päälle, reunustettu turveharkoilla. Olen ollut aika tyytyväinen alueeseen, muutamia kohtia tekisin nyt toisin. Alue on rehevä ja mielenkiintoinen seurata keväästä syksyyn. Täällä majailevat myös ensimmäiset ikiomat rhodoni, lajikkeet ovat Haaga, Mikkeli ja Pohjolan tytär. Lisäksi on yksi pikkuinen Elviira, joka ei ole toistaiseksi kukkinut, ja joka taistelee elintilasta pikkutalvion kanssa.

Huhtikuu


Varjopenkki huhtikuun lopulla ilta-auringossa. Krookukset tuovat hiukan väriä. Aita kaipaa vielä toista maalikerrosta.

Toukokuu


Valitsin varjopenkkiin valkoista, vaaleanpunaista ja sinivuolettia. Tämä herkkä keltainen kevätpiristys on ainoa poikkeus, ja pidän siitä kovasti. Koiranhammas ei koreile nimellä. Haluaisin näitä lisää ja kokeiluun muitakin värejä. Kaunis!

Kirjopikarililja näytti kuvissa oudolta, jopa rumalta. Päätin kuitenkin kokeilla, ja eihän näistä voi olla tykkäämättä. Väri ja kuvio on ihmeellinen, täysin omanlaisensa. Kasvavat varjopenkissäni melko korkeiksi ja viime kesänä tuli tällainen hauska trio. Liljakukot pitävät myös näistä...

Aloittaa kukinnan aikaisin ja jatkaa pitkälle, rehevä luotettava kesäpikkusydän. Viehättävä ja viekas, yrittää valloittaa muidenkin asukkien alueita. Sain vinkin viime kesänä, ja leikkasin osittain reilusti alas, kun oli liiankin rehoittava. Teki hetkessä uutta kaunista lehdistöä ja kukkaa.


Marjatuomipihlaja kevätasussa.


Toukokuun lopussa Pohjolan Tytär enteilee kauniita päiviä!

1.3.2009

Mitä ehtii yhdessä kesässä?

Pää pursuaa suunnitelmia tulevalle kesälle, mutta mihin aika ja jaksaminen oikeasti riittää? Tavoitteena ei ole saada "valmista" puutarhaa, vaan edetä pieni paikka kerrallaan. Viime kesän juttuja:

Terassien välinen istutusalue (postaus tammikuussa).

Portin viereen puumaisten siperianhernepensaiden juureen perennapenkki (tätä on tarkoitus vielä jatkaa): päivänliljoja, kurjenpolvia, kurjenmiekkoja, idänunikoita jne. Tulppaanin sipuleita kätkin tänne paljon, hempeitä sävyjä.




Portin toisen puolen pieni istutusalue: pylväskataja, angervoja ja keijunkukkia. Katettu sepelillä.


Alue syyskuussa ilman heucheroita, jotka olivat isoissa ruukuissa joulukuulle saakka (laiskuutta). Enpä ole ennen tehnyt istutushomia joulukuussa, toivottavasti selviävät talvesta.

Talon päädyn istutukset. Tämä on talon seinän ja aidan rajaama alue, reilu pari metriä leveä. Talomme tontti oli alunperin tuplakokoinen, ja olohuoneestamme on suuret ikkunat suoraan kohti korkeaa valkoista lauta-aitaa, jonka takana on naapuritalo. Tavoitteenani on luoda tästä kapeasta tilasta alue, joka on ensisijaisesti kaunis katsella sisältä ympäri vuoden. Paljon ikivihreää, korkeuseroja, talvella valoja. Tein suuren osan istutuksista myöhään syksyllä, mutta homma jatkuu vielä tänä vuonna. Kasvillisuutta: kartio- ja pallotuija, rhodo, tuivio, angervo, mahonia, sara, keltakirjokanukka, katsura (kokeilu...). Aluskasvillisuutena varjoyrttiä, pikkutalviota ym. Tulossa vielä mahdollisesti: purppuraheisiangervo "Diabolo".


Tältä pääty näytti ennen aloitusta, kasvoi vaikka mitä villiä...

Etupihalla on rikkaruohojen valtaama rinnealue, jota sain hiukan kunnostettua eteenpäin. Yläosassa on vuorimäntyjä (aikaisemman omistajan istuttamia), joita typistän vuosittain. Näiden alusta kasvoi juolavehnää ja muita kavereita. Katoin alustan suodatinkankaalla ja sepeliä päälle. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Mäntyjen käkkäräiset varret tulevat hienosti esiin sepelipintaa vasten, etenkin kun niitä katsotaan alaviistosta. Rinnepenkin alaosaan tuli reunus isoista kivistä, jotka purettiin aiemmin takapihalta. Vuorimäntyjen alle tuli auringosta nauttivia perennoja: mirrinminttua, verikurjenpolvea, salviaa, tähkätädykettä, ohotanmarunaa ja muutama kokeilu. Lähtivät hyvin kasvuun jo viime kesän aikana, joten paikka näyttää olevan niille mieluinen. Rinnealueen kunnostus jatkuu tänä vuonna. Viime vuonna myrkytin voikukkaa ja vuohenputkea pariinkin otteeseen.


Kuvassa uusin alue oikealla vuorimäntyjen alla

Näiden lisäksi aloitin vielä suurehkon istutusalueen takapihalle. Tästä on tarkoitus tulla puolivarjoinen alue, jossa on sekä pensaita että perennoja. Syksyllä istutin tänne paljon siemenestä kasvatettuja taimia, jännä nähdä miten ne sieltä ponnistavat tänä vuonna. Lisäksi narsisseja ja tulppaaneita.


Tarkoitus olisi tehdä alueesta 3-4 kertaa tämän kokoinen

Jälkeenpäin ajatellen: aika paljon tuli tehtyä viime vuonna, mutta pieniä alueitahan ne ovat pihan kokoon nähden. Viimeistelemistä ja loppuunsaattamista riittää. Teen ja aion tehdä hommia nauttien, en pakosta.