5.9.2009

Elämäni ensimmäiset kärhöt

Comtesse de Bouchaud

Ison terassin ja aidan välisen alueen työstö alkoi keväällä nurmikon poistolla. Alue on noin 2m x 4m. Terassin ja istutusalueen väliin jätin sepelillä päällystetyn, kottikärryillä mentävän alueen. Tästä pääsee talon päätyyn, jossa on pieni yllätyspuutarha. Halusin tehdä kohopenkin, ja päädyin käyttämään 30cm pajuaitoja reunuksena sepelin vieressä. Nurmikkoa vasten tuli turveharkot, jotka tulivat kiinni jo olemassa oleviin turveharkoilla rajattuihin istutuksiin.
Koska taustana oleva korkea aita on valkoinen, halusin muun värisiä kukkijoita. Alueen pääosassa ovat kaksi metalliobeliskia, joissa kiemurtelevat elämäni ensimmäiset kärhöt:

Etoile Violette
Comtesse de Bouchaud
Warszawska Nike
Nelly Moser

Warszawska Nike

Istutin nämä heinäkuun puolivälissä ja odotin varovaisesti yhtä kahta kukkaa. Mitä vielä, kolme ensimmäistä päättivät hurmata heti ensimmäisenä kesänä ja kukkia tulee paljon, vaikkei pituutta ole kummoisesti. Nelly Moser tekee vasta nyt ensimmäisiä nuppujaan, toivottavasti ehtisi myös kukkia.

Vihreää taustaa alueelle luovat pari tuijaa ja keltakirjokanukka. Korkeutta reunassa vartetty sirotuomipihlaja. Etualalle reunaan pääsi pikkuinen puumainen Syringa mayeri 'Palibin', joka kukkiessaan tuoksuu suloisesti.

Turveharkkojen viereen tuli pieni hapan alue, jonka asukit ovat kanadanatsalea ja pensasmustikat 'Chippawa' ja 'North Country'. Mietin pitkään pensasmustikoille sopivaa paikkaa, ja tämä tuntuu hyvältä ratkaisulta. Kohopenkissä riittää kosteutta, ja ovat sen verran kaukana korkeasta aidasta, että saavat hyvin valoa. Lisäksi ovat ihan terassin vieressä, joten maistiaisia on helppo kerätä suoraan suuhun.
Perennoja on sekä varjon asukkeja lähempänä aitaa, että aurinkosta nauttivia edempänä pajuaidan vieressä. Valikoima on sekalainen, omia kasvatteja sekä ostettuja. Olen innokas kokeilija :) Ensi kevät sitten kertoo jotain talvenkestävyydestä... Useimpia on vain yksi, mutta samantyyppisiä on ryhmitelty vierekkäin. Tässä lista, (s) tarkoittaa itse siemenestä kasvatettua tainta.

Hosta 'Titanic'
Hosta 'Great Expectations'
Hosta 'Francee' (luulisin, siirsin tämän muualta)
Brunnera mactophylla 'Jack Frost'
Pulmonaria saccharata 'Mrs Moon'
Geranium ruprechtii (s)
Geranium pratense 'Striatum' (s)
Aquilegia 'Woodside White' (s)
Salvia nemorosa suberba 'Blue Queen' (s)
Geranium himalayence 'Plenum'
Geranium 'Chrystal Lake'
Geranium 'Stephanie'
Aquilegia clematiflora (s)
Geranium shikokianum (s)
Geranium 'Patricia'
Aquilegia 'Roman Bronze' (s)
Geranium pratense 'Purple Haze' (s, tavallinen vihreälehtinen)
Geranium pratense 'Mrs Kendall Clarke' (s)
Astrantia 'Sunningdale Variegata' (s)
Heuchera 'Palace Purple'
Heuchera 'Lime Pie'

Geranium ruprechtii (pikkuiset kukat, joita on paljon! matala)

Geranium 'Chrystal Lake' (kukkii innokkaasti, hyvin matala)

Geranium 'Patricia' (korkea)

Tämän alueen ja yllätyspuutarhan välillä on 60cm pajuaidat. Niiden tarkoitus on estää koirulaisia menemästä talon päätyyn, jotta tuijat ja tuiviot siellä säästyisivät ruskistavilta suihkuilta.

2 kommenttia:

  1. No onpa upeat valikoimat kasveja :) Kutkuttelee ajatellakin miltä ne näyttävät ensi kesänä! Ja tuo kärhöloisto on jotain aivan upeaa :)

    Se Hosta Great Expectations on nimensä mukaan siitä vinkeä, että se kasvaa erittäin hiiiiitaaasti. :) Jack Frostille kannattaa varata tilaa ympärilleen, sillä se kasvaa suureksi hyvällä paikalla..

    VastaaPoista
  2. Eestistä löytyy kärhöjä, jotka viihtyvät Suomessa.

    VastaaPoista